kaas

Hoe maak je kaas?

Kaas is gemaakt van Melk. Voordat je kaas gaat maken moeten de ingrediënten stremsel en wat zuur aan de melk worden toegevoegd. Verder wordt er aan de kaas ook nog zout en een aantal schimmels toegevoegd. Daarom hebben ze ook in de supermarkten schimmelkaas. Kaas bevat allerlei soorten vitamines en mineralen. Denk hierbij aan de vitamines D,A en B. Verder heeft kaas ook ongeveer 25 gram eiwitten en 33 gram vet per 100 gram kaas dat je eet. In 100 gram kaas zit overigens 400 calorieën.

Welke soorten kaas heb je?

Je hebt heel veel verschillende soorten kaas die je kunt maken. Zo heb je Oude kaas, Belegen, Jonge kaas, Jong belegen en extra belegen. De tijd om Oude kaas te rijpen kost ongeveer 1 jaar en is tevens ook een van de duurdere kaassoorten. Verder heb je ook nog de Jonge kaas die tevens een rijptijd heeft van maar 4 weken en tevens eens van de goedkopere kaassoorten is. Vervolgens heb je nog Jong belegen, Belegen en Extra belegen. Jong Belegen heeft ongeveer een rijpingstijd van 10 weken, Belegen kaas heeft een rijptijd van ongeveer 20 weken en de overjarige kaas heeft meer dan 1 jaar nodig om te rijpen. Overjarige kaas is een van de duurdere soorten kaas.

Wanneer is er begonnen met kaas te maken?

Ongeveer 7000 jaar geleden zijn de mensen in Polen begonnen met het maken van kaas. De mensen daar zijn begonnen met het maken van kaas op het moment dat er melkvetten zijn gevonden. Verder zijn Nederland, België en Frankrijk immers de landen met de meeste kaassoorten en tevens de bekendste kaassoorten. Verder hebben ze ook nog andere kaassoorten die gemaakt zijn in Denemarken, Duitsland, Cyprus, India, Mongolië, Spanje, Italië en Zwitserland. Er moet wel bij gezegd worden dat Spanje, Italië en Zwitserland ook nog aardig wat kaassoorten heeft.

Kaas in Nederland

In Nederland heb je allerlei verschillende soorten kaas. Zo heb je bijvoorbeeld de Goudse kaas, Edammer kaas, Noord-Hollandse kaas, smeerkas, de Leerdammer en Meikaas. De Goudse kaas is een van de bekendste kaassoorten in Nederland en wordt tevens het meest gegeten. De verschillende soorten kaas komen uit allerlei verschillende plaatsen of provincies in Nederland. Zo komt de Goudse kaas van oorsprong uit Goud, Zuid-Holland. Verder komt de Edammer kaas uit Noord-Holland op precies te zijn uit de plaats Edam. Verder heb je ook nog de Noord-Hollands kaas die vanzelfsprekend uit Noord-Holland komt en de Leerdammer die komt oorspronkelijk uit Leerdam. In Nederland wordt tevens ook vaak de komijnekaas gegeten.

Komijnekaas

In Nederland en België wordt Komijnekaas gemaakt. Komijnekaas wordt gemaakt met behulp van de zaadjes van de komijn. Komijnekaas heeft ook een zeer sterke geur doordat de zaadjes van een komijn een zeer sterke geur hebben. Komijnekaas is in elke supermarkt in Nederland en België te koop. Daarnaast is het zo dat komijn niet alleen wordt gebruikt voor Komijnekaas, maar in andere landen ook gebruikt wordt voor kip, couscous of in worst. In Mexico wordt het gebruikt voor het bekende recept chili con carne.